Deel 1 make-over woonkamer: wat is je woonstijl?

In de komende blogs neem ik je mee in onze make-over van onze woonkamer. Onze brave en tikkeltje saaie woonkamer turnden we stap-voor-stap om naar een fris en gezellig subtropisch paradijsje. In de allereerste stap ging ik aan de slag met het bepalen van mijn gewenste woonstijl.

mijn moodboard

Je interieur verandert met je mee

Volgens onderzoek is gebleken dat je uiterlijk met je persoonlijke ontwikkeling mee beweegt. Zo vertelde iemand mij ooit dat wanneer vrouwen een verandering in hun leven doormaken ze hun haar kort knippen. Zou het met interieur ook zo zijn?

Tijd voor verandering

Bijna een jaar geleden kwam ik met burn-out klachten thuis te zitten en maakte ik ook een verandering door. Mijn haar wilde ik niet kort, maar ik merkte wel dat ik iets wilde veranderen, maar dan in mijn interieur. Het was tijd voor iets anders. Onze brave woonkamer mocht wel iets spannender, dus begon ik met de metamorfose van onze woonkamer.

oude woonkamer

Bepaal eerst je woonstijl

De eerste vragen die ik mijzelf stelde waren: wat voor sfeer wil ik en wat voor woonstijl vind ik mooi? Om hier een antwoord op te krijgen verdiepte ik me in een aantal woonstijlen en maakte ik een moodboard. Het moodboard maakte ik om een totaaloverzicht van mijn woonwens te krijgen. Met een stapel tijdschriften, schaar, lijm en een groot vel papier ging ik aan de slag. In mijn artikel Hoe maak ik een steengoed moodboard lees je hoe je een moodboard kunt maken.

Soorten woonstijlen

Ik wist zelf al aardig welke woonstijl ik mooi vond, maar het kan natuurlijk zijn dat je daar totaal geen idee over hebt. Je eerst verdiepen in een aantal woonstijlen kan je helpen bij het maken van een moodboard. Er zijn veel verschillende woonstijlen. Om een beetje een idee te geven heb ik moodboards gemaakt in enkele bekende standaard woonstijlen. Het was even een klusje maar ontzettend leuk om te doen!

Landelijke woonstijl

Deze gezellige en knusse stijl was eigenlijk een beetje de stijl van de woonkamer voor onze metamorfose. Een basis met  natuurlijke tinten (crème, licht bruin, grijs of wit) aangevuld met stoere houten meubels en natuurlijke materialen. In een landelijk interieur zie je vaak een houten eiken vloer of een mooie authentieke tegelvloer. De stoffen die gebruikt worden zijn van katoen of linnen in een lichte kleur. Het landelijke sfeertje wordt compleet gemaakt met  accessoires in een oude look, bijvoorbeeld oude kandelaars, louvredeurtjes tegen de muur of een aardewerk lamp.

Landelijke woonstijl

Stoere en industriële woonstijl

De meest stoere stijl in dit rijtje is de industriële stijl. Veel ruige materialen in combinatie met een rustige basis. De wanden hebben lichte kleuren en op de vloer ligt vaak een gietvloer in een betonnen look. De meubels variëren van vintage tot stoere combinaties van robuust hout en staal. Met een mooi stenen muurtje of wand maak je de stijl af.

industriële woonstijl

Scandinavische woonstijl

Een lichte basis met een strakke vormgeving in de meubels. Deze stijl straalt rust en vriendelijkheid uit door de eenvoud en de zachte pastelkleuren. De koelere kleuren worden vaak afgewisseld met een lichte houten vloer of meubels. De meubels zijn functioneel en tijdloos. Niet te veel poespas, maar overzicht. Houd je van minimalistisch en design? Dan is dit de stijl voor jou.

moodboard scandinavische woonstijl

City sjiek of glamour

Sjiek de friemel met een stads gevoel. Deze stijl is alleen voor diva’s. Pas geleden heb ik een vriendin geholpen met deze glamourstijl door te voeren in haar woonkamer. Er lag al een marmeren vloer dus de basis was er al. We hebben de wanden behangen en geverfd in verschillende tinten groen: mintgroen en teal. De gouden accessoires combineren daar prachtig bij. Voor een tikkeltje mannelijkheid, want meneer wil zich ook thuis voelen, hebben we gekozen voor stoerdere houten meubels afgewerkt met zwart staal.

woonstijl city chique

Combineren mag

Wanneer je aan de slag gaat met het bepalen van je woonstijl, hoef je natuurlijk niet voor één stijl te kiezen. Ik zelf houd ook van verschillende stijlen door elkaar. Op deze manier maak je er echt iets persoonlijk van. Een woonstijl moet goed bij je passen zodat jij je thuis voelt. Ga je mixen, denk dan wel aan de onderstaande punten om te voorkomen het geen bij elkaar geraapt zooitje wordt.

Kies maximaal 2 á 3 woonstijlen

Gooi niet te veel woonstijlen door elkaar, maar houd het bij 2 á 3 stijlen waarbij je één woonstijl als hoofdstijl kiest en veel laat terugkomen. Deze stijl vul je dan gedoseerd aan met wat elementen uit een andere stijl. Ik heb bijvoorbeeld een Bohemian stijl als hoofdstijl met veel ronde vormen. De eettafel met eetkamerstoelen hebben weer een strakkere vormgeving passend bij de Scandinavische woonstijl.

Zorg voor eenheid in kleur

Ook voor kleur geldt, maak het niet te gek. Je kan er voor kiezen om in heel je interieur maximaal één kleur te gebruiken. Dit zorgt voor rust en hierdoor kan je wat meer spelen met verschillende woonstijlen in de meubels en de accessoires. Of ga voor een pastelkleur uit de Scandinavische woonstijl en combineer dit met de industriële woonstijl, zodat er een mooi spel ontstaat tussen stoer en zacht.

De Bohemian woonstijl: een subtropisch paradijsje

En dan last but zeker not least. Het moodboard wat ik heb gemaakt, namelijk de Bohemian woonstijl. Ik vind deze tropische en kleurrijke stijl erg mooi omdat hij veel warmte en gezelligheid uitstraalt. Deze sfeer wilde ik creëren door veel gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals hout, riet en steen. Een hoogpolig tapijt en natuurlijke stoffen horen daar ook bij.

Niet te strak en gestructureerd is waar ik van houd

Verder houd ik ontzettend van meubels en accessoires die ik zelf kan maken of opknappen. Dit zorgt voor extra karakter in je interieur, bijv. een oude opgeknapte kast, boomstam kruk of een oude leren poef. Het moet vooral niet te gemaakt zijn, maar een beetje speels. Om er geen kermisattractie van te maken vond ik het belangrijk dat de basis rustig zou worden, dus geen gekke kleuren meer op de wanden of de vloer. Wel wilde ik nog een aantal planten om het subtropisch paradijsje compleet te maken.

moodboard woonkamer

En, wat vind je van het moodboard?

Ben je ook toe aan een interieurverandering?

Start als eerst met het op papier zetten van wat je mooi vindt en maak een moodboard. Ga daarna aan de slag met een kleurplan. Volgende keer vertel ik meer over het kleurplan wat ik heb gemaakt en help ik je bij het maken van een eigen kleurplan.

Comments (2)

    1. Hey Tine,

      Sorry voor mijn late reactie. Ja leuk he!
      Misschien dat ik een keer een workshop moodboard ga geven. Als je het leuk lijkt, moet je je even inschrijven voor de nieuwsbrief dan neem ik t.z.t. contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *