Creëer een relaxte ibizatuin in bohemian stijl

ibiza-tuin hvk

Tijdens de warme zomerdagen vind je mij meer buiten in mijn tuin dan binnen. Lekker buiten eten of gewoon genieten met een glaasje wijn in de avondzon. Onze tuin zag er een beetje grijs en grauw uit. Niet echt een plek waar je dat heerlijke zomergevoel van krijgt, dus begon het te kriebelen om er iets gezelligs van te maken.

De sfeer van Ibiza

Mijn tuin moest een fris en mediterraans sfeertje krijgen in een boho oftewel bohemianstijl. Ik wilde het Ibiza-gevoel krijgen zonder dat het me een ticket kost. In landen als Ibiza zijn de muren vaak wit en gebruikt men vooral natuurlijke materialen zoals hout en riet. Ook zie je veel kleuren, verschillende etnische prints en zelfgemaakte of vintage meubels. Nou had ik al een moodboard gemaakt in de boho-stijl voor mijn woonkamer dus besloot ik deze ook voor de tuin te gebruiken. Zo wordt de tuin een verlengstuk van je woonkamer. Heel handig als je niet zo’n grote woonkamer hebt.

De metamorfose van de Ibizatuin

Een wit gekalkte typex-muur

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak van alles verzin maar dat ik niet zonder de twee rechter handen van mijn handige Tony kan. Gelukkig hielp hij deze keer ook weer mee. Niet zozeer omdat ik het niet kan maar omdat ik me nogal vergist heb in de hoeveelheid werk.

Ik dacht een muurtje verven, dat doe je toch even..?

Dat viel even tegen. Ik heb eerst een paar uur lang alle klimplanten en restanten er afgestoken met een plamuurmes. Vervolgens hebben we de muur een paar dagen moeten laten drogen i.v.m. vochtplekken. Daarna begon Tony met het voorstrijken van de muur. En dat was echt even een werkje. De witte verf moest er bijna ingeduwd worden met een kwast zodat de zuigende bakstenen en de voegen goed gedekt werden. Dat is wel even iets anders dan het verven van een glad gestuukte binnenmuur. Na de voorstrijk kreeg de muur de definitieve kleur (ral 9010) voor het Ibiza-sfeertje. Na het verven was ik niet echt enthousiast. Zo wit! Het deed me denken aan typex, zo kil. Ik schrok ervan en ik twijfelde of het toch niet een andere kleur geverfd moest worden, maar het was gewoon even wennen denk ik.

Make-over van de schuttingen

Gelukkig ging het verven van de schuttingen een stuk vlotter dan het verven van het muurtje. Ik heb de schuttingen eerst een beetje schoongemaakt en vervolgens licht geschuurd. Toen dat gedaan was ging huppakee de verf erop. Lekker snel resultaat, daar houd ik van! De verf droogde erg snel dus kon ik meerdere lagen op dezelfde dag doen. De schutting heeft de kleur steengrijs gekregen van Rambo pantserbeits tuin steigerhout. Ik koos voor een lichte kleur om de tuin ruimer te laten lijken.

Bij de rechter schutting wilde ik iets anders. In onze oude tuin hadden de schuttingen allemaal dezelfde donkergrijze kleur waardoor het soms lijkt alsof je in een schoenendoos woont. Nu moest de tuin groter lijken dus besloten we er riet tegen aan te bevestigen. Helemaal passend bij het Ibiza-sfeertje. Echt ideaal. Een snellere make-over bestaat er bijna niet. Binnen een uur hadden wij een andere schutting.

Stylen met een beperkt budget

Geef oude spullen een tweede leven

Het leukste vind ik altijd (duh..wie niet?) het shoppen, inrichten en afstylen. Mijn doel was om het zo goedkoop mogelijk te houden. Eigenlijk haal ik daar meer plezier uit dan het allemaal nieuw te kopen en de verf was al duur genoeg. Ik had al twee leuke items gescoord voor noppes: twee louvredeurtjes. Deze lagen gewoon in de container op het werk van Tony. Vaak gooien mensen iets weg waar je nog iets moois van kan maken. Ik heb ze nog wel even gebeitst met verniswas in de kleur notelaar.

Betaalbare planten voor een Ibizatuin

Helaas moest ik voor de planten naar de Intratuin en dat was niet goedkoop. Ik heb me daarom beperkt tot de goedkopere en kleinere planten zoals een Olijfboompje, Orleander, een paar vetplantjes, een Aloë vera-plant en een kleine Cordyline ‘ red star’. De laatste drie zijn eigenlijk binnenplanten maar in de zomer kan je ze gerust buiten zetten. Al die kleine plantjes in verschillende potjes op verschillende hoogtes zorgen voor een speels en rommelig sfeertje.

ibiza-tuin plantenhoekje

Decoreer je tuin

Om nog meer sfeer aan mijn tuin toe te voegen besloot ik het een en ander op te hangen aan mijn schutting. De schedel, de rieten mandjes heb ik voor een prikkie bij de kringloopwinkel gekocht en met een spijkertje bevestigd aan de grijze schutting. En als je weinig budget hebt, dan kan je ook de Action niet overslaan. Daar vond ik nog wat leuke kussentjes en een mooi plaid als finishing touch.

ibiza-tuin hvk

Ik ben blij met het resultaat. Vooral ‘s avonds met de lampjes aan kan ik hier echt van genieten! Wat vinden jullie ervan?

 

 

Comments (2)

  1. Heel erg leuk hoor allemaal. Ben nu met mijn tuin bezig. Wat voor lampjes heeft u gebruikt? En is het niet erg als het hout in de regen buiten staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *