Hoe maak je een steengoed moodboard?

moodboards

Ga je aan de slag met je interieur? De eerste stap bij het ontwerpen van een nieuw interieur is het maken van een moodboard. Waarom en hoe je dat doet lees je in onderstaand artikel.

Wat is een moodboard eigenlijk?

Veel mensen denken dat je met een moodboard een collage maakt met afbeeldingen en meubels voor je nieuwe inrichting. Dit is eigenlijk niet helemaal waar een moodboard voor bedoeld is. Je verzamelt namelijk alle afbeeldingen van dingen die je mooi vindt. Dit hoeven dus niet perse meubels te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding van een bloem of een strandhuisje. Het gaat er om dat je moodboard een bepaalde sfeer uitstraalt die bij jou past.

Begin bij de basis met een moodboard

Een moodboard vormt de startpunt voor je hele verdere interieurplan. Hiermee krijg je een totaalplaatje van de stijl en sfeer die jij wilt hebben in je nieuwe inrichting. Bij alle (aankoop)beslissingen die je verder neemt, kijk je steeds of het in de stijl van jouw bord past. Hiermee zorg je voor balans en eenheid en een inrichting die bij jou past.

Tools om een moodboard te maken

Je hebt verschillende hulpmiddelen om een moodboard te maken.

Pinterest

Volop inspiratie en mooie afbeeldingen vind je op het prikbord Pinterest. Het voordeel van Pinterest is dat het gratis en het erg eenvoudig is. Je kunt voor elk interieurproject een bord aanmaken en hier je afbeeldingen in plaatsen. Met de Pinterest bewaar button kan je alle afbeeldingen op het web gemakkelijk toevoegen in je eigen borden. Wat ik zelf wel jammer vind is dat je beperkt bent in het vormgeven van je bord. Ik zou sommige afbeeldingen bijvoorbeeld groter willen maken om ze meer op te laten vallen zodat ze de sfeer benadrukken.

Photoshop

In photoshop kan je mooie moodboards maken. De mogelijkheden in Photoshop zijn qua vormgeven onbeperkt. Alleen vereist het programma wel enige kennis en het is helaas geen gratis programma.

Karwei

Karwei is al lang niet meer een gewone bouwwinkel. Zij helpen je tegenwoordig ook met het inrichten van je huis en bieden op hun site een moodboardmaker aan. Hier kun je ook een leuk sfeertje mee creëren voor je nieuwe interieur.

Liefdewerk oud papier

Zelf vind ik het nog steeds het leukst om een moodboard te maken met een stapel tijdschriften. Lekker ouderwets knippen en plakken op een A3 of A4-papier. Nodig een vriendin uit, wijntje/theetje erbij en ga samen aan de slag.

 

Tips and tricks

En als je dan echt gaat starten, denk dan aan de onderstaande tips voor het maken van een moodboard:

  • Laat kleuren, vormen en materialen terugkomen in het moodboard
  • Kies zoveel mogelijk voor één sfeer en dezelfde stijl om eenheid te creëren. Je hebt de neiging om helemaal los te gaan met afbeeldingen. Dit is prima, maar kijk als je klaar bent welke stijl domineert en verwijder dan de afbeeldingen die niet binnen deze stijl passen.
  • Een moodboard met ongeveer tien afbeeldingen is voldoende
  • Wissel groot ingezoomde foto’s af met overzichtsfoto’s
  • In het midden plaats je vaak je belangrijkste afbeelding

Ik heb nog een stapel tijdschriften liggen. Ik help je graag bij het maken van een moodboard. Zin om een keer te komen plakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *