Deel 5 make-over woonkamer: tips voor het stylen met accessoires

De make-over van onze woonkamer duurt en duurt en duurt. Tja dat heb je wanneer je op een bewustere manier wilt stylen. Some things take time… Vanuit een duurzaam oogpunt wil ik zoveel mogelijk werken met opgeknapte en tweedehandse meubels. In deze laatste blog van mijn serie over onze woonkamer make-over hoop ik je te inspireren en deel ik mijn tips voor het stylen met accessoires.

accessoires op kast

Groepeer je accessoires

Creëer speciale hoekjes en plekjes waar je je accessoires bij elkaar zet. Maak er een blikvanger van in plaats dat je overal iets zet anders krijg je een rommelig effect.

Werk met verschillende groottes, hoogtes en vormen

Door te spelen met accessoires in verschillende materialen, groottes, vormen en hoogtes maak je er een levendiger geheel van. Het moet vooral niet overkomen dat bewust zo neergezet is, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik zet de dingen soms wel vijf keer opnieuw neer en ik kijk er dan even van een afstandje naar totdat ik tevreden ben.

Voeg planten en bloemen toe

Vroeger had ik amper planten. Ik vond het maar een gedoe al dat water geven. Inmiddels heb ik gemerkt hoeveel gezelliger het wordt als je planten toevoegt. Ok, ik ben wel even bezig met water geven, maar ik heb het er graag voor over.

Voorkom een stil leven bij je accessoires en zet er een bloemetje of plant bij.

En als je al dat water geven te veel werk vindt, zet dan gewoon en paar vetplanten en/of cactussen neer. Die hebben niet zo veel water nodig en overleven wel een paar weekjes zonder water kan ik uit ervaring zeggen.

stylen met cactussen

Geen setjes

Lang geleden, ver voordat ik kinderen had kreeg ik wel eens van een vriendin te horen dat ik met setjes moest werken. Dus bij elke aankoop kocht ik braaf steeds een setje van twee of drie identieke items. Inmiddels heb ik meer een eigen stijl ontwikkeld en heb ik gemerkt dat setjes tegenwoordig ‘not done’ zijn.

Je kunt beter met één heel groot item werken of drie of vijf verschillende items.

Minimaliseer het kleurgebruik

Tenzij je een bonte verzameling wilt tentoonstellen of een kermis wilt maken van je inrichting raad ik je aan om rustig aan te doen met kleur. Kies maximaal één á twee kleuren en stem die af op de rest van je interieur en laat ze op meerdere plekken terugkomen. Wil je weten hoe je een goede kleurencombinatie bedenkt voor je kamer? In mijn artikel Welke kleurencombinatie? geef ik je tips om een kleurplan te maken voor jouw inrichting.

Persoonlijkheid toevoegen

Een interieur moet passen bij jou als persoon. Er zijn veel manieren waarop je een persoonlijke touch toe kan voegen aan je inrichting. Met accessoires doe je dit bijvoorbeeld door je souvenirs bij elkaar te zetten, foto’s op te hangen of een persoonlijke quote op een poster of een letterbord.

persoonlijke quote

Een heerlijke geur zorgt ook voor meer persoonlijkheid.

In mijn diy over huisparfum lees je in vier stappen hoe je zelf de lekkerste huisparfum maakt.

Mix oud en nieuw

Als ik de tijd zou hebben zou ik elke dag wel een kringloopwinkel willen bezoeken om leuke oude meuk te scoren. De combinatie van tweedehands spul met nieuwe items geeft het geheel meer karakter. Het contrast tussen oud en nieuw zorgt voor extra spanning en meer flair.

Tips voor fotowand

Foto’s mogen eigenlijk niet ontbreken in een interieur. Zelf merk ik wel dat het snel rommelig kan overkomen. Door op de onderstaande tips te letten, zorg je voor meer eenheid.

  • Kies voor foto’s met dezelfde kleurtinten, zwart-wit of sepia (bruin filter)
  • Kies voor fotolijstjes in dezelfde tint
  • Ga voor verschillende groottes
  • Maak een collage. Op Pinterest en op de site van Desenio vind je verschillende templates voor een fotowand

fotolijstjes zwart-wit

Dit waren mijn tips voor jou om je accessoires goed tot zijn recht te laten komen. Ga lekker spelen met de accessoires in je huis. Gewoon proberen door het steeds op een andere manier neer te zetten en houd dan vooral rekening met kleur, materiaal, vorm en hoogtes.

Succes met stylen!


HEY! MAG IK JOU OM EEN HEEL KLEINE GUNST VRAGEN?

Lees je mijn berichten graag? Ik zou echt heel erg blij worden als je mijn blogs wil delen!

Door jouw shares en reacties kan mijn blog nóg meer groeien en kan ik nog meer leuke artikelen voor jullie maken!

Een artikel delen kost een klein beetje van jouw tijd en zal mij enorm veel helpen. Klik op één van de buttons hieronder om ook jouw vrienden en familie te vertellen over een Huis vol Karakter.

Super bedankt, alvast!

Comments (3)

  1. Bedankt voor deze nuttige interieurtips. Ik heb onlangs een set delfts blauw geërfd. Zoiets zou ik zelf nooit kopen, maar het is wel mooi. De plaatsing was een probleem aangezien de vensterbank te breed was voor de bonbonnière. Ik heb nu alles bij elkaar gezet op een kabinetje. Het trekt heel erg de aandacht.

    1. Leuk Nathalie! Ik heb best vaak wat spulletjes gekocht bij de kringloop en dan denk je daar dat het oude meuk is, maar wanneer je het dan met je eigen interieur combineert, krijgt het een hele andere uitstraling. Juist dat contrast is vaak heel leuk.

  2. Ik probeer mijn woonkamer ook beter in te richten en heb gemerkt dat accessoires met planten combineren een goed idee is. Ook zorg ik dat ik hoeken in mijn kamer gezellig heb ingericht. Op deze manier zorg in voor een mooie balans en gezelligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *