Deel 4 make-over woonkamer: tips voor een perfecte indeling

In de komende blogs neem ik je mee in onze woonkamer make-over. Voordat we aan de slag gingen met onze woonwens hebben we onze woonkamer wel vier keer anders ingedeeld. Inmiddels hebben wij onze ideale indeling gevonden en deel ik hier mijn tips voor de perfecte indeling van je woonkamer.

Functies en eisen van de woonkamer

Wanneer je aan de slag gaat met het plan voor een make-over of een verbouwing is het goed om stil te staan bij de ruimte. Welke activiteiten moeten er plaatsvinden? Denk aan werken, zitten, eten, lezen etc. Ga met je gezin of partner om tafel en laat iedereen opschrijven wat hij of zij in de ruimte wil doen. En welke wensen zijn daarbij belangrijk? Moet er bijvoorbeeld een eethoek komen in de woonkamer en zo ja? Waar moet deze staan? Met het zicht op de tuin of juist dicht bij de keuken? En wil je een aparte hoek waar je lekker met z’n allen voor de open haard kan zitten of vind je het alleen belangrijk dat je een zithoekje creëert om een boek te kunnen lezen. Als je kinderen hebt, denk dan aan een aparte speelhoek zodat je niet steeds tegen die rommel aan hoeft te kijken.

Teken een plattegrond

Voorkom mijn blunder en teken vooraf een plattegrond op schaal waarin je per activiteit de ruimte bepaalt. Ik had een vriendin geholpen met haar verbouwing en ik had doodleuk bedacht dat het leuk was om een strook achter de bank te behangen waar een dressoir tegen aan zou komen te staan. Deze zou dan extra mooi opvallen. Dagen, uren stuurden we allerlei mooie afbeeldingen van dressoirs van marktplaats via de whats app naar elkaar totdat we er tijdens de verhuizing achter kwamen dat er helemaal geen dressoir paste achter de bank. Oeps… Er bleef namelijk te weinig ruimte over om te lopen. Gelukkig kwam het behang ook tot z’n recht zonder dressoir en hadden we het dressoir nog niet besteld.

Denk bij een plattegrond aan de onderstaande punten:

 • Teken aansluitingen, stopcontacten, ramen, deuren en vaste elementen verwarming op de plattegrond
 • Tussen de salontafel en zithoek houd je minimaal 40 cm vrij.
 • Voor het naar achteren schuiven van de eetkamerstoelen reken je 60 cm. Dit wordt 100 als er een wand of kast achter staat.
 • Zorg ervoor dat je de looproutes niet verstoord en dat er genoeg ruimte is om langs je meubels te lopen. Een looproute is meestal 60-90 cm breed.
 • Voor de afstand tussen de zithoek en de tv reken je vijf keer de grootte van het beeldscherm.
 • Kijk waar aansluitingen zitten, ramen en deuren, stopcontacten, vaste elementen verwarming.

Programma’s om plattegrond te maken

Je kunt een plattegrond maken met behulp van een schaallineaal en ruitjespapier, maar er zijn ook verschillende gratis programma’s waarmee je vrij eenvoudig een plattegrond met meubels kan tekenen op schaal.

 • Floorplanner: in dit programma kan je gratis 1 project aanmaken met verschillende plattegronden. De plattegrond hieronder voor mijn vriendin heb ik in dit programma gemaakt.
 • Roomstyler: ook een fijn en gratis programma en met nog meer keuze in meubels, accessoires en materialen.
 • Google sketch up: een super uitgebreid programma waar je hele mooie plattegronden mee kunt maken, maar helaas het is niet gratis. Je hebt wel een trial versie, maar wanneer deze is verlopen kun je jouw gemaakte plattegronden niet meer openen tenzij je 695 dollar afrekent. Je hebt ook een gratis versie maar deze is een stuk beperkter dan de betaalde versie. Bovendien vind ik hem minder gebruiksvriendelijk dan de twee programma’s hierboven.

Een andere optie is om kranten op maat te maken van de meubels en deze op de grond neer te leggen. Zo krijg je ook een goed beeld van de indeling en of het allemaal past.

plattegrond woonkamer groot

Tips indeling kleine woonkamer

Wij hebben geen grote woonkamer en dan moet je creatief omgaan met de ruimte die er is. Zo zijn we steeds weer op zoek naar hoekjes en nisjes om onze spulletjes in kwijt te kunnen en we hebben onze boel al meerdere malen flink omgegooid om tot nieuwe ideeën te komen voor een efficiëntere indeling. De onderstaande tips helpen je ook bij een kleine ruimte.

Multifunctionele meubelen

Gebruik meubelen met meerdere functies, bijvoorbeeld een wandmeubel waar je een bureautje uit kan schuiven, een krukje dat ook als tafeltje kan dienen. Of maak gebruik van comfortabele eetkamerstoelen die je ook als fauteuils kunt gebruiken als je mensen op visite hebt.

Benut loze ruimtes

Gebruik nisjes, maak gebruik van loze ruimtes zoals onder de trap. Van onze ruimte onder de trap hebben we een kastje gemaakt voor de speelgoed van de kinderen en van een nisje in de woonkamer hebben wij een voorraadkast gemaakt. Onze meterkast op de gang hebben we van een paar extra plankjes voorzien zodat deze dient schoenenkast.

kast onder de trap voorraad kist in nist

Less is more

Zet liever een paar grote elementen en meubels neer in plaats van allemaal kleine meubels en kastjes, bijvoorbeeld een grote bank of een wandkast op maat. Houd het ook rustig met accessoires of zet deze in groepjes. Anders oogt het snel vol en rommelig

Luchtige meubels

Een grote bank op pootjes, luchtige eetkamerstoelen en een zwevend wandkast op maat zorgen voor ruimtelijkheid. Ik sprak pas geleden met een stylist bij de Karwei zij adviseerde ons bijvoorbeeld om de tv op te hangen zonder een tv-meubel eronder.

Het idee vond ik een beetje vreemd maar toen de tv hing en we het hoekje eronder gestyled hadden zag het er eigenlijk wel leuk uit.

tv hangend aan de muur

Wit op de wanden

Een van de voordelen van wit is dat het reflecteert en een ruimte groter laat lijken. Meer voordelen van wit in je interieur lees je in mijn artikel over welke kleur wit op de muur

Tips indeling grote woonkamer

Wanneer je gezegend bent met een grote woonkamer loop je soms het risico dat de ruimte ongezellig wordt en hol klinkt. Denk dan aan de onderstaande tips.

Maak verschillende hoekjes

Verdeel de ruimte in verschillende zones en hoekjes om een knusser gevoel te creëren. Als scheiding kun je gebruik maken van de onderstaande roomdividers.

 • Open kasten, bijvoorbeeld de Flysta kast van Ikea
 • Een laag scheidingswandje van een sidetable, kastje of muurtje. Op deze manier houd je nog wel een open gevoel
 • Een vloerkleed scheid een ruimte
 • Een bank is met zijn rug ook een goede afscheiding tussen de zithoek en de eethoek
 • Schuifdeuren of een stel oude louvredeuren

Zet grote meubels neer

Kleine meubels kunnen snel wegvallen in een ruime kamer, dus plaats liever een extra grote bank in plaats van een gemiddeld formaat.

Plaats meubels in de ruimte

Zet meubels in de kamer niet tegen de muur, dan ontstaat er een lege ruimte en oogt te kaal.

Gebruik veel zachte stoffen en materialen

Wil je geen galmend geluid in je woonkamer, gebruik dan kussens, plaids, gordijnen en vloerkleden. Dit zorgt voor een warme sfeer en voorkomt een echo in de ruimte.

Kortom met deze praktische tips kun je een goede indeling in je woonkamer maken zodat de ruimte goed past bij jullie stijl en leefwijze. Om het nog een beetje gezelliger te maken en voor meer karakter te zorgen moet de boel ook nog aangekleed en gestyled worden. Hoe wij dat deden en welke mooie items we hebben gescoord en opgeknapt vertel ik in je mijn volgende blogs over de make-over van onze woonkamer.

Comments (3)

 1. Mijn woonruimte is erg klein en de inrichting ervan bepaald een uitdaging. Daarom heb ik je blog over indeling van de woonkamer met veel interesse gelezen. Opvallend is, hoe inrichting van een woonkamer zich altijd om de TV heen groepeert. Hiermee heb ik afgedaan: geen TV meer. Het is wat radicaal, maar ik heb er wel een hoek voor een fauteuil bij.

 2. Wij hebben onze woonkamer ook opnieuw ingedeeld en het gebruiken van objecten om gedeeltes te scheiden is inderdaad een goed idee. Daarnaast hebben we een gedeelte ook omgetoverd tot kantoorruimte. We gaan binnenkort een tussenwand laten plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *