Deel 3 make-over woonkamer: welke kleur wit op de muur?

In de komende blogs neem ik je mee in onze woonkamer make-over. In deze blog vertel ik je iets over de tinten wit en vind je een handige tool om jouw zoektocht naar de juiste kleur wit iets makkelijker te maken.

Wil je meer lezen over het kiezen van kleur in het algemeen? Lees dan het artikel over tips voor een goede kleurencombinatie.

verschillende wittinten

Verdiep je eerst in de kleur wit

Iets wat je natuurlijk niet wilt is het oververven van een muur. Dat overkwam mij nadat ik de verkeerde wit had uitgekozen voor op mijn wand in de woonkamer. Ook in de nieuwe woonark van mijn zus en haar vriendin liep ik tegen het wit-probleem aan. Welke tint wit is voor welke situatie nou het beste? Dus stortte ik mij in de wereld van de wittinten.

De 3 toppers van witte verf op de muur

Ik ken veel mensen die bij de intrek van hun nieuwe huis alle muren wit hebben geverfd. Een kleur kiezen kan erg lastig zijn, dus is wit vaak een voor de hand liggende keuze. Je kunt met witte verf in een ruimte veel effecten creëren. Ik koos zelf ook voor witte verf en wel om de onderstaande redenen.

Ruimte

De reden dat ik een deel van mijn muren wit heb geschilderd is omdat ik mijn woonkamer groter en lichter wilde laten lijken. Wit zorgt ervoor dat mijn kamer groter lijkt. En aangezien ik niet een hele grote woonkamer heb vind ik dit wel prettig. Wanneer je al je muren wit schildert in een matte verf versterk je dit effect.

Rust

Met wit creëer je een rustige basis. Wil je iets meer spanning maar nog wel die rustige basis, speel dan met verschillende wittinten in je interieur of met opvallende accessoires. Schilder je kozijnen, plinten en deuren bijvoorbeeld in een andere wittint.

Reinheid

Ik vind wit ook mooi omdat het zo’n frisse uitstraling heeft. In mediterrane landen zoals bijv. Ibiza, Griekenland zie je regelmatig witte muren en dat in combinatie met die zon en de blauwe lucht vind ik echt prachtig. Dat sfeertje wilde ik thuis ook een beetje. De lichtinval van onze woonkamer is vanuit het Zuiden dus heeft op zonnige dagen ook dat mooie warme zonlicht wat goed combineert met frisse en koele kleuren als wit.

Voorkom vieze witte muren

Wat wit is blijft vaak niet wit, vooral bij witte muren. De vegen en vingertjes zaten er bij ons al na 1 dag op. Helaas is dat lastig voorkomen met 2 kleine boefjes in huis. Mocht je nou een lichte smetvrees hebben en wil je toch heel graag schone muren houden? Verf dan een muurvernis over je witte muren. Ik gebruikte de transparante muurvernis van de Gamma voor in de keuken achter het fornuis.

Het verschil tussen de RAL-kleuren wit: 9001, 9010 en 9016

Als je het jezelf makkelijk wilt maken richt je dan alleen op de drie meest gebruikte tinten wit.

Er is altijd wel één van de drie tinten die past bij een interieur.

9001 (crème wit)

Deze wittint kun je het beste omschrijven als een romige witkleur. Het lijkt op gebroken wit. Vroeger was Ral 9001 de standaard kleur voor bijvoorbeeld stopcontacten in de woningen.

keuken ral 9001

9010 (zuiver wit)

Dit is uiteindelijk de kleur van onze woonkamer geworden. Het is een hele neutrale wit en het zit een beetje tussen de 9001 en 9016 in. Op de witte muur van onze woonkamer schijnt geen direct zonlicht, dus een warmere wittint staat dan net iets mooier. Hier kwam ik helaas achter nadat ik onze muur eerst in Morning Snow van Flexa had geverfd. Ik vond de kleur te wit en te kil voor de muur in mijn woonkamer, dus verfde ik hem opnieuw.

De foto hieronder is van onze woonkamer met de witte muur in Ral 9010.

woonkamer na make over

9016 (verkeerswit)

Steeds meer mensen kiezen voor deze koelere wittint. Hij komt het beste tot zijn recht in een interieur met veel ramen en veel zonlicht. Het lijkt wel een beetje op sneeuwwit. Op een muur in een donker stuk van de kamer kan deze kleur koeler overkomen dus zou ik hem niet adviseren.In onze slaapkamer staat deze kleur wel weer heel mooi. Het is daar eigenlijk altijd wel heel licht en het straalt echt rust uit.

witte muur ral 9016

Hoe kies je de juiste kleur wit?

Leuk al die feiten zal je wel denken, maar hoe kies ik nu de juiste wittint? Om je te helpen heb ik hieronder een aantal punten op een rijtje gezet in een stappenplan.

1. Bepaal je woonstijl en sfeer

Allereerst moet je je afvragen welke sfeer je wilt creëren in je kamer. Wil je een warme romantische of landelijke sfeer of houd je meer van een wat strakkere en moderne sfeer? In het laatste geval zou ik eerder kiezen voor de koelere tinten wit 9010 of 9016.

2. Kijk naar de lichtval

Als je de gewenste woonstijl hebt bepaald, kijk je naar de hoeveelheid licht dat binnen schijnt in de ruimte. Bij een ruimte met veel licht en grote raampartijen (ook tijdens de donkere dagen) vind ik 9016 het mooiste tot zijn recht komen. En heb je een wat donkerdere kamer zonder heel veel ramen dan zou ik kiezen voor 9001 of 9010 in combinatie met de juiste woonstijl.

Hieronder heb ik de stappen nog even in een schema weergegeven.

hulptool juiste kleur wit

Het kiezen van de juiste tint wit kan soms een lastige klus zijn. Door stil te staan bij het gewenste effect, de andere kleuren in de ruimte, de woonstijl en de lichtval kom je uiteindelijk bij een passende wit. Als je nog steeds twijfelt, kies dan voor 9010. Deze kleur past eigenlijk altijd.

Comments (11)

 1. Hai, ik heb voor de muren ook gekozen voor 9010. Wat heb jij met de deuren en de kozijnen gedaan?

   1. Wij zijn van plan om alles in 9001 te doen. We hebben allemaal natuurtinten in huis (lange wand met hout) en tegels warm grijs (re-tour rope) en willen graag een warme/knusse uitstraling. Nu begin ik te twijfelen of 9001: 9001 op zowel muren als plafond of 9001 combineren met 9010 op plafond. Wat zou jij aan raden?

    1. Persoonlijk zou ik dezelfde tint aanhouden dat geeft meer rust. Of je moet bewust verschillende wittinten door elkaar gebruiken.
     Succes!

     1. Wij willen alle muren in de woonkamer taupe kleur verven ( forel van Histor) welke kleur wit zou ik hierbij gebruiken voor de kozijnen? 9016 of 9010? En het plafond spierwit?

    2. Hoi! Wij hebben 9010 op het plafond en 9001 op de wanden. Helemaal niet gek. Werkt goed in een wat ouder huis met veel natuurtinten vind ik!

 2. Ik kwam laatst RAL 9002 tegen op een kleurenwaaier op internet tegen wat ook wel ”grijs-wit” blijkt te worden genoemd.
  Ik weet alleen niet hoe deze 9002 er in het echt uit ziet. Best een uitdaging om grijs-wit (9002 in dit geval) tegen één muur en het plafond te proberen, gecombineerd met twee spierwitte muren in 9016 en één muur in bijvoorbeeld antraciet-grijs of zo… 🙂

 3. Ik woon in Spanje, de kamer heeft kleine ramen. Welke kleur op de muur. Ik wil kozijnen en deuren een andere kleur wit.

  1. Hoi Astrid, de kleur hangt helemaal af van de ruimte, het daglicht en welke sfeer en effect je wilt bereiken. Als je wilt kan ik je wel adviseren daarover maar daar reken ik wel iets voor. Laat maar weten.

 4. Hallo
  Ik heb een vraag er is een foto met voorbeelden
  Van kleuren combinaties maar ik wil deze combinatie graag gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *