Deel 2 make-over woonkamer: welke kleurencombinatie?

In de komende blogs neem ik je mee in de stappen van onze woonkamer metamorfose. Onze kamer met natureltinten kon wel iets meer spanning gebruiken, dus gingen we aan de slag met dit interieurproject. In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe je de basis van je woonwens op papier zet. De volgende stap was het maken van een goede kleurencombinatie.

De ins en outs voor je kleurenkeuze in je interieur

Vind jij het kiezen van kleuren ook altijd zo lastig? Ik vond dat ook. Om gek van te worden… dus om jou dat te besparen en ter voorbereiding van onze metamorfose heb ik het halve internet afgestruind naar tips om tot de beste kleurencombinatie te komen.

Voorkom dat je gestrest de bouwmarkt uit loopt.

Tip 1. Haal je kleurencombinatie uit het moodboard

Voordat je start met een make-over maak je altijd eerst een moodboard. Ik val in herhaling merk ik maar het is oh zo belangrijk voor het slagen van je woonwens. Hiermee zet je een bepaalde sfeer neer die past bij jou als persoon. Via een online les in interieur van vt-wonen kreeg ik de tip om één afbeelding uit je moodboard te kiezen waarvan de soort kleuren je aanspreken. Mij sprak de afbeelding met het kussen op mijn moodboard het meest aan. Deze kleuren vind ik goed passen bij een frisse en tropische sfeer. Het betekent nu niet dat je deze kleuren exact moet overnemen, maar het geeft een richting van het soort kleuren.

Tip 2. Bepaal het gewenste ruimtelijke effect met kleur

Ons huis heeft geen hele grote woonkamer (circa 30 m2). Echt een luxeprobleem, maar met twee jongens en een berg speelgoed in huis zou ik soms best een beetje meer ruimte willen. Daarom kozen wij voor lichte kleuren op onze wanden om de ruimte groter te laten lijken.

Kleureffecten

Sommige onder jullie hebben een grote, een hoge, een lange of een smalle woonkamer. En dan is het goed om even een stil te staan bij de onderstaande afbeeldingen. Je kan met het verven van bepaalde wanden verschillende effecten creëren.

Toepassingen

 • Lager en breder: wanneer je een hoog plafond hebt (±3 meter) en je wilt de ruimte intiemer maken, verf je het plafond in een andere kleur. Als je vloer ook in een donkerdere kleur verft dan de wanden, lijkt de ruimte breder.
 • Hoger: om de ruimte hoger te laten lijken, verf je de beide wanden in een andere kleur dan het plafond.
 • Minder diep: je ruimte lijkt minder diep als je de wand die het verst is in een afwijkende kleur verft.
 • Ruimtes scheiden: soms wil je twee ruimtes splitsen omdat ze een andere functie hebben. Verf dan de ruimtes in een afwijkende kleur.
 • Verbinden: om twee ruimtes bij elkaar te laten lijken, verf je de wanden en het plafond in dezelfde kleur.
 • Levendiger: voor meer spanning in de ruimte is het leuk om een klein wandje in een opvallende kleur te verven. Een leuk behangetje met print doet het ook goed.

Tip 3. Bepaal je kleur met de ligging van de ruimte

In mijn woonkamer schijnt het licht naar binnen vanuit het zuiden. Heb jij ook een woonkamer op het zuiden, dan heb je net zoveel mazzel als ik. Het maakt dan niet uit of je warme of koele kleuren je op muur verft. De kleuren komen namelijk altijd mooi uit. Afhankelijk van hoe het licht naar binnen schijnt, wordt de sfeer bepaald.

Lichtval vanuit het Zuiden

Zoals eerder gezegd, je kunt bijna alle kleuren wel hebben. Vooral lichte en bleke kleuren, bijvoorbeeld lichte blauwtinten staan erg mooi. Pas wel op met donkere kleuren, want dit kan snel te overheersend zijn.

Lichtval vanuit het Oosten

De gloed bij kamers op het Oosten verandert gedurende de dag. In de ochtend is het vooral warm licht wat naar binnen schijnt en naarmate het later in de middag wordt verandert dit licht in een koelere gloed, bijvoorbeeld lichte en zachte kleuren in een blauwe of groene tint passen hier goed bij.

Lichtval vanuit Noorden

Heb je een woonkamer op het noorden en wil je geen koelkast-gevoel creëren, kies dan vooral warme kleuren op je wanden (paars, bruin, rood). Of als je liever neutrale kleuren wilt, dan kan je kiezen voor crème of romige kleuren. Een no-go zijn groene en blauwe kleuren. Kan je niet om een kille vloer heen of muur, dan kan je het kille effect iets verzachten door gordijnen op te hangen. Deze geven meer warmte aan een interieur.

 

Lichtval vanuit het Westen

Bij lichtinval vanuit het westen passen kleuren als grijs en wittinten goed. De grijze en witte kleuren versterken het licht. Omdat het licht in de avond warmer wordt kan het ook heel mooi zijn om rood, roze en of een pasteltint toe te passen.

Tip 4. Kijk naar de hoeveelheid daglicht

Vooral ‘s zomers hebben wij een woonkamer met veel daglicht. Naarmate we meer richting de herfst en winter gaan, verandert de hoeveelheid daglicht in onze woonkamer naar een soms droevig donker hol. In het verleden heb ik onze wanden een keer in een donkere taupe kleur geverfd. Dit doe ik echt nooit meer. Het werd hierdoor nog donkerder en de ruimte leek een stuk kleiner. Learning: verf geen grote wanden in een donkere kleur in een donkere kamer.

Tip 5. Houd rekening met blijvende meubels en objecten en hun specifieke kleuren

Materiaal, meubels en objecten die blijven, tellen ook mee in je kleurenplan. Aangezien ik (nog) geen geld verdien met deze blog en ik alleen een olijfboompje en geen geldboom in mijn tuin heb staan bleven de vloer, de keuken, de meubels ongewijzigd. Hier moest ik dus rekening mee houden in mijn kleurenplan. Deze kleuren zijn dus onderdeel van het kleurenplan en moeten passen bij de rest. Heb je bijvoorbeeld een lichte grijze tegelvloer wat en koele kleur is. Voeg dan ergens anders meer warmte toe in de wanden, vloerkleed, meubels of gordijnen (zie warme en koele kleuren bij tip 3).

Tip 6. Houd het aantal kleuren beperkt

Om geen kermisattractie van je woonkamer te maken wordt geadviseerd om max. twee à drie basiskleuren te kiezen met één accentkleur. Deze basiskleuren gebruik je voor de wanden. De accentkleur pas je toe op een kleiner wandje, kussentjes of een paar accessoires. Pas wel op met te veel kleur in de accessoires, want dit kan ook weer zorgen voor onrust. Wil je meer eenheid creëren in je kamer? Schilder dan de deuren mee. Je ruimte lijkt zo ook groter. Ik schilder trouwens tegenwoordig alles mee, ook de stopcontacten. Op deze manier vallen die lelijke dingen minder op.

Tip 7. Neem je kleurstalen mee naar huis.

Ik neem mijn kleurstalen altijd mee naar huis. Daarmee voorkom je dat je kleur ineens heel anders uitvalt dan je eerst dacht. In de bouwmarkt of verfwinkel is het licht altijd anders dan bij je thuis.

Tip 8. Probeer de verfkleur op en groter oppervlak

Het is soms lastig te bedenken hoe je muur er uit komt te zien met zo’n klein verfstaaltje van de bouwmarkt. Voor een betere inschatting kun je een kleurtester aanschaffen. Beschilder hiermee een groter oppervlak (papier of karton) of stukje muur. Flexa heeft die kleurtesters en steeds meer bouwmarkten bieden ze ook aan. Als je trouwens besluit de verf te kopen krijg je het geld van de kleurtester terug. Kijk als laatst nog op verschillende momenten van de dag hoe de kleur toont.

Tip 9. Gebruik de kleurenapp

Wil je helemaal geen risico lopen, dan heb je altijd nog de kleurenapp. Met de app kun je onder andere verfkleuren direct op je muur bekijken. Er zijn twee apps:

Je kunt ze beide gratis downloaden in de app store of Google play store.

Tip 10. Kies voor de grijstint of wittint met de goede ondertoon

Met de laatste tip adviseer ik je bij een wit of grijs te verven muur een wittint of grijstint te kiezen met een ondertoon die past bij de andere kleuren van je wanden. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een groene kleur op je wand, zorg dan dat je een wittint hebt met een vleugje groen erin. Zo creëer je extra eenheid. In de bouwmarkt kunnen ze je hier wel bij helpen. Binnenkort vertel ik meer over de tig soorten wittinten. De kleur wit kiezen is namelijk weer een hoofdstuk op zich.

Mijn kleurplan

Onderstaande afbeelding geeft mijn kleurplan weer voor de make over van onze woonkamer.

mijn kleurplan

Basiskleuren

Wit RAL 9010

Voor op de wand achter de bank koos ik voor RAL 9010. Bij een Bohemian woonstijl zie je vaak dat de muren wit zijn net als in de mediterrane landen. Daarnaast reflecteert wit het zonlicht goed wat de ruimte lichter en groter maakt.

Lichtgroen van Flexa K2.05.75

Deze koele lichte kleur kan onze woonkamer goed hebben, want hij ligt op het zuiden en daardoor schijnt er veel warm licht binnen. Verder vind ik het een frisse kleur en past het mooi bij het tropische sfeertje van mijn moodboard.

Accentkleur

Voor enkele accessoires en een paar meubelstukken heb ik als accentkleur een koperkleur gekozen. Niet alles is koper. Roestbruin, terracotta en walnoothout hebben allemaal een rode ondertoon en passen goed bij elkaar. Je hoeft niet exact dezelfde kleur overal toe te passen dus.

Voor en na foto’s

Hieronder zie je een impressie van de situatie voor de make over en na de make over. We zijn nog niet helemaal klaar. Ik wil de wanden nog meer aankleden en ik wil heel graag een andere bank en fauteuil. Helaas moet ik nog even geduld hebben, want deze wil ik op marktplaats scoren en dat kost tijd.

woonkamer voor make over
Zithoek voor make over woonkamer
woonkamer na make over
Zithoek na make over woonkamer
Eethoek voor make over woonkamer
Eethoek voor make over woonkamer
na foto woonkamer make over flexa K2-05-75
Eethoek na woonkamer make over

Nou ik hoop dat je wat wijzer bent geworden op het gebied van het kiezen van de juiste kleuren voor je interieur. Er valt echt zoveel te vertellen over kleur. Mis je nog iets of heb je zelf nog een leuke kleurentip, laat dan je reactie hieronder achter. In mijn volgende blog help ik je de juiste tint wit te kiezen. Ik heb daarvoor een leuke tool ontwikkeld, dus stay tuned.

Weet je al welke kleur het gaat worden?

Comments (9)

 1. Bedankt voor je mooi geïllustreerde blog met schildertips. Ik ging categoriek voor witte muren. Op een gegeven moment verhuisde ik naar een flat met een hele grote woonkamer op het zuidwesten en toen was wit wel heel erg wit. Ik heb gekozen voor twee tinten geel en donkerbruine tapijttegels. Het is nu alsof ik in een zonnebloem woon.

  1. Bedankt voor je compliment. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn schildertips!

 2. Hi Tamara, deze tips voor het kiezen van kleuren voor de huiskamer zijn erg handig! De huiskamer van ons nieuwe huis heeft lichtinval vanuit het oosten. We gaan daarom voor lichtgroene kleuren. Groen vinden we sowieso een prachtige kleur, dus dit komt goed uit. Bedankt!

 3. Het is inderdaad handig om een moodboard te maken wanneer je van plan bent om je huis een makeover te geven. Het helpt je bij het bepalen van de kleuren en structuren. Overigens leuk om te zien hoe kleur verschillende effecten kan hebben.

 4. Hartelijk dank voor deze tips. Ik kan tip 7 iedereen aanraden. Je weet nooit precies hoe de kleur bij jou thuis eruit gaat zien. Liever niet gokken en gewoon de kleurstalen meenemen. Zo voorkom je een boel ellende.

 5. Het is inderdaad verstandig om na te gaan welk effect je wil bereiken met kleuren. Mijn eigen woonkamer is erg ruim en wij wilden deze graag wat knusser maken. Uiteindelijk hebben we de tip gekregen om een koele donkere kleur te gebruiken. Het is erg sfeervol geworden!

  1. Hallo Vincent,
   Leuk om je reactie te lezen! Ik ben blij dat het advies het juiste resultaat heeft bereikt.
   Groeten,

   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *