Al enige tijd liep ik rond met het idee dat ik naar een brocante markt wilde. Gewoon ‘ns om de sfeer te proeven en te ontdekken wat ze er allemaal verkopen. Ik was nog nooit op een brocante markt geweest dus ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Dus zo impulsief als ik soms kan zijn, besloot ik zaterdagochtend terwijl ik een bomvol weekend had, een kort bezoekje te brengen aan de brocante markt Klein Frankrijk. Helaas kwam ik met niets thuis. Wil jij niet met lege handen thuis komen, lees dan eerst deze tips.
Tip 1. Zorg dat je voldoende cashgeld op zak hebt
Op de markt kan je bij de meeste kramen alleen met contant geld betalen. Pin daarom van te voren genoeg geld. Ga niet op zoek naar een pinautomaat in de buurt van de markt. De kans is groot dat het gros van de bezoekers hier ook zijn geld gaat pinnen en dat je in een lange rij terecht komt of nog erger een lege automaat aantreft.
Tip 2. Parkeer je auto zo dicht mogelijk bij de markt
Zorg dat je er op tijd bent zodat je je auto dicht bij de markt kunt parkeren. Heel handig voor als je grote spullen koopt en deze moet sjouwen naar je auto.
Vraag gerust of je jouw pronkstuk even achter mag laten bij de kraam zodat je nog even verder kunt struinen over de markt.
Tip 3. Vertrek op tijd!
De markt startte om 9.00 uur. Ik was er om 9.30. Redelijk op tijd zou je denken maar ik was net te laat voor een leuke vintage buffettrolley van bamboe. Dit schatje ging helaas niet met mij mee naar huis. Dus mijn tip: wees er als de kippen bij en vertrek op tijd.
Tip 4. Ga direct op je doel af
OMG! Wat een hoop kraampjes en wat een hoop stuff, dacht ik toen het terrein op liep. Je raakt snel overspoeld met alles wat er te koop is. Zorg dat je met een concreet doel naar de markt gaat zodat je daar gericht naar kan zoeken. Anders zie je door de bomen het bos niet meer…
Tip 5. Neem tasjes of een trolley mee
Ondanks je tegenwoordig geen tasjes meer krijgt bij de winkel, zit het nog steeds niet in mijn systeem om standaard een tasje mee te nemen naar een winkel of markt. Tja.. niet echt handig als je daar staat op de markt zonder tasjes. Een trolley of bolderkar is nog handiger. Je ziet veel mensen hiermee lopen. Gelukkig kreeg ik een paar tasjes van een dame die daar stond met haar kraam.
Tip 6. Probeer af te dingen
Het aanbod van kramen wisselt nogal qua prijs. Je hebt de professionele kooplui en de particulieren die hobbymatig spulletjes verkopen. Vaak zijn de spullen bij een particuliere kraam goedkoper. Maar zie je iets moois, probeer dan altijd af te dingen. Bij mij lukte het niet deze keer.
“Prima meneer, dan kijk ik toch nog even verder..”
Tip 7. Vraag naar het verhaal achter het product
Misschien een niet zo voor de hand liggende tip, maar wel een hele leuke. Op een brocante markt vind je vaak bijzondere (tweedehandse) accessoires of meubels. Soms weet de verkoper nog iets te vertellen over de herkomst. Vraag ernaar. Wie weet krijg je wel een bijzonder verhaal te horen en geeft dit het product meer karakter.
Owusu Chairs
Op de markt raakte ik aan de praat met Floris van Luin, eigenaar van het tropisch warenhuis Filiaal. Hij verkoopt de Owusu Chair. Een heerlijke zittende draadstoel die al 15 jaar lang met de hand gemaakt wordt in Ghana door twee families uit Kumasi. De stoel wordt gemaakt van ijzeren pijpen en een gecoate nylon draad. De ronde vorm krijgt men door een ijzeren pijp om een olievat heen te buigen. De poten en hun hoeken bestaan uit twee simpele ijzeren pijpen, ook met de hand gebogen. Een mooi product met een bijzonder verhaal.
Tip 8. Maak er een dagtrip van
De laatste tip die ik je wil meegeven is, neem de tijd en trek er een dagje voor uit. Ik ging nog net niet rennend over de markt want ik had mijn dag veel te vol gepland. Om 12.00 uur stond er thuis een andere activiteit op de planning. Jammer want de zon scheen, de terrasjes zagen er gezellig uit en het eten van de verschillende foodtrucks rook heerlijk. Hoewel ik niets had gescoord, had ik graag nog even gebleven.
Brocante markten
Ben je klaar voor een bezoek aan een brocante markt? Er zijn verschillende sites waarop je kunt zien welke brocante markten er plaatsvinden.
Nederland
Op de site van Meuk is leuk kan je met het filter zoeken op verschillende markten in Nederland. Tip: selecteer ook ‘ns op huisopruiming. Hier vind je vaak mooie spullen voor een lager prijsje dan op een brocante markt.
België
Op de site van brocantes.be vind je de brocante markten, vintage markten en rommelmarkten in België. Leuk om te combineren met een weekendje weg.
Brocante markten die je niet mag missen
Op de markt sprak ik met Ellen. Samen met met haar zus en op aandringen van haar man stond ze deze keer zelf op de brocante markt. Ze tipte mij op een paar markten die je echt een keer moet bezoeken en die ik dan ook graag met je deel. Kijk even op de hun site en zet ze alvast in je agenda voor 2019.
Kloet evenementen
Kloet is een begrip binnen de vlooien- en brocante markten. Toeristen en ook inwoners van Zierikzee bieden allerlei mooie en bijzondere spullen aan op deze markt.
Temploux
Eén van de grootste brocante markten van België is de markt Temploux in het gelijknamige dorpje. 1500 aanbieders die in een lint van 6 km hun antiek, ‘rommel’ en brocante snuisterijen aanbieden. Er wordt ook van alles georganiseerd rondom de markt: muziekoptredens, draaimolen en rond middernacht een vuurwerkshow.
Waterloo
Helaas vindt deze rommelmarkt door omstandigheden momenteel niet plaats. De organisatie is druk bezig met het zoeken naar een geschikte locatie. Houd hun site in de gaten voor het laatste nieuws.
De brocante markt Klein Frankrijk
De markt die ik heb bezocht raad ik je ook zeker aan. Hij is niet zo groot en er heerst een relaxt sfeertje. Twee keer per jaar (mei en september) verkopen kooplui en particulieren allerlei vintage artikelen, hebbedingen en streekproducten. Voor meer informatie bezoek je de site Klein Frankrijk.
Heb je al een idee welke markt jij gaat bezoeken? Of heb je zelf een leuke brocante/vintage markt bezocht? Laat het me hieronder weten. Ik ben erg benieuwd!
Een erg sfeervolle antiek- en brocante-markt vindt wekelijks plaats in het Mauerpark in Berlijn. Jammer genoeg wordt hij door bouwmaatregelen steeds kleiner. Het is een eind weg, maar als je houdt van jaren vijftig-spullen en DDR-meubelen, kun je er heel goed je slag slaan.