Hoe onze Biedermeierkast van marktplaats een beauty werd

Na lang zoeken had ik eindelijk die Biedermeierkast. Een oude elegante kast uit 1900. Dit zou onze woonkamer naar ‘the next level’ brengen, maar we hadden ons flink vergist. Wat hadden we gekocht?

Een kanariegele Biedermeierkast

Een paar jaar geleden startte ik met de make-over van de woonkamer. Ik wilde onze woonkamer een flinke opfrisbeurt geven met meer karakter. Ik begon met het maken van een moodboard en één van mijn eerste afbeeldingen die ik uitknipte voor mijn moodboard was een kanariegele Biedermeierkast.

De kast vond ik prachtig, alleen de gele kleur niet. Daarom verving ik de afbeelding van de kast voor mijn moodboard met een afbeelding van een antieke meidenkast in een kleur die meer past bij onze woonstijl. Maar één ding was duidelijk: er moest een antieke kast komen in onze woonkamer. De oude kast zou uitstekend passen bij mijn favoriete woonstijl Bohemian.

>> Wil je meer weten over de verschillende woonstijlen? Lees het artikel: Deel 1 make-over woonkamer: wat is je woonstijl?

Mijn zoektocht

Op marktplaats ging ik geduldig op zoek naar antieke kasten. Ik wilde er één die ik zelf kon verven in mijn kleur en hij mocht niet te veel kosten. Mijn budget lag rond de 100 euro. Ik houd van oude versleten meubels met meer karakter dus dan vind ik ook dat je er niet al te veel geld voor moet betalen.

Soms moet je heel lang zoeken op marktplaats voordat hebt gevonden waar je naar op zoek bent, maar deze keer ging het vrij snel. Binnen een paar weken zoeken vond ik de advertentie ‘Oude linnenkast (massief oud-eiken)’. Ik was zo blij en bood meteen 150 euro. De verkoper ging akkoord. Uhm, dat ging wel heel erg soepel…

Een kat in de zak

Donderdagavond na het werk reed mijn vriend richting het adres van de verkoper. De verkoper bleek een opkoper te zijn van oude spullen.  Volop afgeleid door alle andere spullen die in het pand stonden liep mijn vriend richting de oude kast. Op het eerste gezicht zag hij er netjes uit vertelde hij later die avond tegen mij. Hij haalde de kast uit elkaar en laadde hem in onze gezinsauto.

Thuis aangekomen werd onze kast uit elkaar gehaald en in een hoek van de woonkamer neergelegd, We waren nog volop bezig met het verven van onze woonkamer en we wisten nog niet echt hoe we de woonkamer zouden indelen. Pas na een maandje besloten we de kast weer in elkaar te zetten. Er bleek nogal wat mis te zijn met de kast.

Geen wonder dat de verkoper zo snel akkoord ging. De achterwand bestond uit losse delen waardoor de kast scheef stond. De rail van de onderste lade was kapot, de bodem van de onderste lade was kapot en de panelen van de deurtjes zaten los. Er kwamen steeds meer dingen aan het licht. Ik kreeg steeds meer het idee dat ik een kat in een zak gekocht had.

Zo werd het beest toch nog een beauty

Eén-voor-één ging mijn handige vriend aan de slag met het restaureren van de kast. Zo bevestigde hij een nieuwe achterwand, repareerde hij de lade en de rail en maakte hij de panelen van de deurtjes weer vast en werden deze voorzien van nieuwe scharnieren.  Op soort momenten ben ik zo blij mijn handige vent. Op het piepen, een scheur aan de zijkant en een missend ornamentje na is de kast weer helemaal in orde. Deze laatste mankementen zorgen voor een beetje extra karakter dus vind ik dat juist wel mooi.

Voor hem en voor mij was dit een goede learning.

Check altijd alles wat je koopt. Je kunt niet kritisch genoeg zijn.

Onze muren waren geverfd en de kast stond op zijn plek. De planning was dat ik de kast nog zou gaan verven, maar hij stond zo mooi tegen die frisse groene wand dat ik besloot om hem zo te laten.

Ik ben er nu dolgelukkig mee en het vormt een echte eyecatcher in onze woonkamer en één met een mooi verhaal.

Spullen met en verhaal , dat is waarom ik het doe. Heb jij ook een keer iets gekocht op marktplaats of in een kringloopwinkel met een leuk verhaal? Vertel me hieronder wat jouw verhaal is. Ik ben heel benieuwd!

Comments (1)

  1. Heel mooi, zo’n oude Biedermeier kast. Ik ben ook dol op oude antieke meubelen en struin geregeld Marktplaats af. Ik vind dat jullie het mooi gestyled hebben in combinatie met de lichtgroene muur en de planten op de kast. Ik ga dit ook uitproberen bij mij thuis, deze lichte frisse kleur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *