DIY: Trap behangen

Een trap behangen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je trap wilt opknappen. Ik herinner me de scheve gezichten nog van een paar collega’s toen ik vertelde dat ik dit wilde gaan doen. Blijft het dan wel zitten vroeg die collega? Een jaar geleden heb ik in een middagje mijn trap behangen en guess what? Het er nog steeds op. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

trap met behang

Het patroon van het behang

Zorg dat je een behang kiest met een print wat in de lengte en in de breedte kan. De kans is groot dat je stootborden van de trap breder zijn dan de breedte van de behangrol. Je moet je rol dus een kwart slag draaien en deze in de lengte gebruiken.

Stevig behang voor op je trap

Bij het behangen van een trap adviseer ik je een stevig soort behang te gebruiken. De kans is aanwezig dat je er met iets tegenaan stoot en dan wil je niet dat er meteen een scheur in komt. Een stevige soort behang is vliesbehang. Soms is een behang ook stootvast. Dit wordt aangegeven met een symbool met een hamertje. Je hebt zelfs afwasbare behangsoorten. Dit is helemaal ideaal. want mocht er een vlek op komen dan kun je het met een spons schoonmaken. De eigenschappen van een behang worden aangegeven met pictogrammen. Op de site van Hornbach vind je een overzicht van picogrammen en de betekenis.

Geef je trap meer persoonlijkheid en gooi er een behangetje op.

Goede behanglijm

Kies voor een lijm waarmee je het oppervlak, dus de trede moet insmeren in plaats van de behang zelf. Verder wordt vaak op de behangrol aangegeven welke lijm het meest geschikt is.

Eerst even schoonmaken

Als eerste moet je zorgen dat de stootborden van je trap droog, glad en schoon zijn. Onze trap hebben we eerst helemaal geschuurd en geverfd. Daarna zijn we pas begonnen met behangen.

Opmeten en strookjes knippen

Meet alle stootborden op. Sommige treden zijn hetzelfde dus die hoef je maar één keer te meten. Ik nummerde de stootborden en zette deze met de bijbehorende maat op een briefje. Vervolgens knipte ik de stroken en schreef ik hetzelfde nummer op de achterkant.

Het behangen van de trap kan beginnen!

En dan kun je beginnen! Ik smeerde steeds een trede in en plakte het behang op de trede. Let op dat je er niet te veel lijm op smeert. Even glad strijken zodat er geen bubbels onder zitten met een behangspatel en als laatste nawrijven met een doek. Zo ga je per trede verder. Het resultaat is supér!

Een trap behangen is echt niet moeilijk en geeft een saaie trap snel een heel ander uiterlijk. Het is zelfs nog makkelijker dan het behangen van een muur. Door de kleine stroken en kleine oppervlaktes zit je niet zo te hannesen als met die grote banen. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel zin hebt gekregen om je eigen trap ook op te vrolijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *