DIY: Maak je eigen houten jaarring á la Grimm

Om eerlijk te zijn twijfelde ik eerst over de jaarringen van Grimm. Met mijn liefde voor een bohemian en soms ietwat bonte woonstijl, vroeg ik me af of dit Duitse product wel leuk zou staan in mijn interieur. Tja je bent een interieurfanaat of niet. Maar naarmate ik steeds meer gedecoreerde jaarringen met hun speciale momenten voorbij zag komen op het Instagram-account van mijn collega liep ik er toch wel warm voor. Dus besloot ik er één zelf te maken van een restant stuk multiplex.

Bijzondere momenten met een jaarring van Grimm

Voordat ik je laat zien hoe je zelf een jaarring maakt deel ik graag met je wat ik zo mooi vind aan een jaarring. Of het nou om een verjaardag gaat, de start van een nieuw seizoen of een andere speciale tijd. Met de jaarring maak je een moment extra bijzonder.

Verjaardagen

Onze jongste is pas 5 jaar geworden en ik als ouder van twee jonge kinderen weet dat er geen magischere dag is voor onze kinderen dan hun eigen verjaardag. Het aftellen naar de grote dag begint dan ook ruim van tevoren. Ongeveer een half jaar van te voren wordt hij – de vraag – voor het eerste gesteld: “mama, hoeveel nachtjes slapen nog voordat ik jarig ben?” Dus doen wij er als ouders elke jaar weer van alles aan om er een hele speciale dag van te maken. Zo hebben we dit jaar voor het eerst de jaarring ’s ochtends bij het verjaardagsontbijt op tafel gezet. Versierd met wat leuke figuurtjes , wat kaarsjes en een uit hout gesneden cijfer 5 van cutwerk_naamstekers. Deze dag draaide echt om hem.

De start van een seizoen

Ik kan ontzettend genieten van al het moois wat de herfst te bieden heeft. De geur, de verschillende tinten van de rode en gele bladeren, kastanjes zoeken in het bos en het spelen in de gevallen bladeren op de grond. Elk jaar trekken we er dan ook op uit om op zoek te gaan naar al het moois uit de natuur en maken we daar een herfsttafel van met de jongens. Dit bracht me op het idee om de jaarring erbij te zetten met de uit hout gesneden naam van het seizoen en allerlei leuke figuren en ornamenten passend bij de herfst.

Andere gebeurtenissen om te vieren

Er zijn nog veel meer momenten die ik graag met je zou willen delen waarvoor je een jaarring kunt gebruiken, maar daarvoor verwijs ik je graag het instagram-account van mijn collega Doortje cutwerk_naamstekers. Ze laat ook zien hoeveel leuke manieren er zijn om de jaarring te decoreren.

Een jaarring zelf maken

Meestal koop je eerst een jaarring en dan de figuurtjes, kaarsjes en naamstekers. Maar mensen de mij kennen weten dat dit soort dingen bij mij een beetje anders lopen. Zo kwam ik er na het aanschaffen achter dat de jaarringen overal uitverkocht waren. Ik had geen tijd om te wachten want Roué was bijna jarig en dus besloot ik de jaarring zelf te gaan maken. Met een restant van een stuk multiplex en wat gereedschap maakte ik in één avond een jaarring die er hetzelfde uit ziet als die van Grimm.

Benodigdheden

Laag underlayment/multiplex van ongeveer 24 cm (lengte en breedte). Met een handig man in huis had ik nog een stuk liggen in de schuur. Maar ik weet dat ze bij sommige kringloopwinkels ook restanten hout verkopen, dus mocht je er geen thuis hebben liggen. Breng even een bezoekje aan e kringloopwinkel.

Gereedschap

  • Découpeerzaag
  • Hamer
  • Schuurmachine
  • Boormachine
  • Speedboortje
  • Spijker
  • Potlood
  • Stukje karton
  • Meetlint

De stappen

Jaarring afmeten

Pak een stukje karton in de vorm van een rechthoek van minimaal 13 cm lang. Leg het karton op de houten plaat en sla een spijker in het hout. Zorg dat de spijker ongeveer in het midden zit van het stuk hout. Voor een jaarring met een diameter van 23 cm, meet je vanaf de spijker 11,5 cm en maak je daar een gaatje in. Vanaf dit gaatje maak je na 4 cm naar binnen nog een gaatje.

Cirkels tekenen

Je prikt in een van de gaatjes in het karton een potlood zodat je een cirkel kan tekenen. Het karton fungeert als passer zodat je een mooie ronde cirkel krijgt. Doe dit ook bij het andere gaatje.

Als je de 2 cirkels hebt getekend, maak je nog een cirkel tussen de 2 lijnen in. Op deze lijn gaan we straks de gaatjes boren waar de stekers in komen.

Verdelen in 4 vlakken

Je ziet in de onderste foto hel licht de middenlijn die ik heb getekend. Nu ga je de ring in 4 gelijk vlakken verdelen. De jaarring zaag je later in 4 stukken.

Gaten bepalen

In elk vlak wil je 3 gaten. Hiervoor moet je eerst de punten bepalen en de stipjes gaan zetten. Je begint met met meten van de afstand tussen elk vlak op de buitenste cirkel. Dit doe je door van de ene hoek (zie wit vel papier op de foto hieronder) naar de andere hoek te meten. Je kunt ook een lichte lijn tekenen. Ik gebruikte een vel papier als lineaal en om op af te tekenen. Bij mij was de afstand 16 cm.

Vervolgens deel je de afstand (16 cm) door 4 en zet je bij elke 4 cm een streepje zodat je 3 gelijke punten hebt bepaald waar je later in kan gaan boren. Op de foto hieronder is het lastig te zien, maar als je goed kijkt zie je dat ik om de 4 cm een streepje op het vel papier heb gezet én op het multiplex.

Doe dit alle 4 de vlakken en je hebt 12 gelijke punten bepaald waar je straks gaatje in kan gaan boren voor de stekers en kaarsenhouders.

Zagen

Nu ga je beginnen met het zaagwerk. We gaan de jaarring uitzagen met een découpeerzaag. Ik heb het mezelf ingewikkelder gemaakt dan nodig was. Ik heb eerst grote gaten geboord om er met de zaag tussen te komen, maar ik zie dat ik ook gewoon rechts had kunnen beginnen met zagen… Typisch gevalletje Tamara: eerst doen en dan nadenken. Dus mijn tip is: denk eerst na wat handig is qua zagen en ga dan pas zagen.

Zaag het binnenstuk eruit.

Zaag dan de buitenste rand.

Gaten boren

We gaan de gaten boren. Hiervoor heb je speedboortje nodig (zie foto hieronder). Meet de diameter van de buitenkant van kaarsenhouder op en zorg dat je speedboor dezelfde afmeting heeft zodat je zeker weet dat de kaarsenhouder straks in het gat past. Plak vervolgens een stukje afplaktape op de boor zodat je weet hoe diep je moet boren. We willen niet helemaal door de jaarring heen en we willen dat de kaarsenhouder daar precies in valt.

Boor de 12 gaten en pas op dat je er niet helemaal doorheen gaat.

Zaag vervolgens de jaarring in de 4 stukken die je eerder hebt afgemeten.

Schuren en verven.

We zijn aangekomen bij de laatste 2 stappen. Je schuur eerst alle stukken hout. Dit kan met een schuurmachine of met de hand. Zorg dat je geen potloodstrepen meer ziet. Daarna heb ik de stukken hout in de transparante beits gezet. En klaar is jouw jaarring!

Het lijkt veel werk, maar ik heb dit in een avondje gedaan. En ik was vooral veel tijd kwijt met de voorbereiding en de aanpak. Mijn lieve man heeft me hier bij geholpen.

Dus heb je nog een stuk hout ergens liggen of misschien kun je wel een restant vinden in de kringloop, maak dan een eigen jaarring en vergeet de leuke stekers van Doortje niet.

Welk moment zou jij graag met de jaarring willen vieren?

Comments (2)

  1. Hoi Tamara,
    Wat inspirerend dat je zelf een jaarring hebt gemaakt! Het ziet er mooi uit en goede beschrijving ook!
    Ik vroeg mij af welke beits jij hebt gebruikt en of het hout is gaan vergelen?

    Groetjes,
    Leoni

    1. Hallo Leoni,

      Dank voor je complimenten! Ik heb een transparante en kleurloze beits gebruikt van Rambo. Deze had ik nog staan van een tuintafel.
      Het hout is niet vergeelt, zal denk ik ook niet gebeuren hoor.
      Ga je er één zelf maken? Ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *