DIY: oude lamp opknappen

Het komt vaak voor dat ik in een kringloopwinkel loop en ik iets zie dat ik graag wil opknappen of restylen. Vervolgens reken ik het af en neem ik het mee naar huis om er meteen mee aan de slag te gaan. Helaas verloopt dat laatste meestal niet zo. Met een gezin, een baan en een sociaal leven kom je altijd tijd te kort dus verdwijnen de todo-projectjes helaas regelmatig boven op zolder om daar vervolgens maandenlang te liggen. Dat was ook het geval met een lamp. Maar inmiddels heb ik de oude lamp opgeknapt en hangt hij boven de bank. Wil jij ook zo ‘n boholamp in je woonkamer? Ik leg je in een paar stappen uit hoe je zo’n leuke lamp kunt opknappen.

boholamp

Hieronder zie je hoe de lamp eruit zag toen ik hem kocht. Je ziet dit soort lampen regelmatig hangen bij de kringloop.

Ik zag hem al wit geschilderd hangen met een leuk rieten lampenkapje.

Oude lamp

Benodigdheden

  • een oude lamp
  • een mandje
  • potlood
  • stanleymes
  • ijzertang
  • kwast
  • verf

Ik gebruik meestal de milieuvriendelijke kalkverf van Annie Sloan. Deze zorgt voor een verouderde look en je hoeft niet eerst te schuren. Mocht je een lamp hebben met een stalen frame dan kan je deze verf daar ook voor gebruiken. Het rieten mandje kocht ik voor ongeveer 4 euro bij de Action.

Ik heb de lamp eerst uit elkaar gehaald en twee keer geverfd met de witte krijtverf. Daarna begin je met het uitsnijden van de oude lampenkap zodat je de ijzeren ring kan gebruiken als mal voor de nieuwe lampenkap. Later hergebruik je deze weer, dus gooi hem niet weg.

oude lampenkap als mal

De volgende stap is dat je met de ijzeren ring op de onderkant van de nieuwe lampenkap een cirkel tekent zodat daar de fitting doorheen kan. Vervolgens knip je de cirkel uit deze uit met een ijzertang. Er zat wat ijzerdraad in de rieten mand en daarom heb je een scherp tangetje nodig.

nieuwe lampenkap

Als laatst schroef je de nieuwe lampenkap met behulp van de oude ijzeren ring vast aan de oude fitting. Omdat je geen dichte lampenkap hebt, raad ik je aan om er een transparante kogellamp in de te doen van 2 watt. Deze is niet fel en geeft een mooi licht.

lampenkap bevestigen

Een leuke hippe boholamp

Ik ben erg blij met het resultaat. Het viel reuze mee en het was zo snel gepiept dat het eigenlijk zonde is dat de lamp zo lang boven op zolder heeft gelegen. De lamp zorgt voor een leuk bohemian sfeertje, helemaal passend bij de sfeer van mijn woonkamer.

Wat vind jij ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *