DIY: oud kastje restylen

Tijdens mijn wekelijkse kringlooptour liep ik tegen een oud kastje aan. Ik was al langer op zoek naar een kastje voor onder ons schilderij in de woonkamer en dit kastje had precies het juiste formaat. En zoals bij de meeste oude meubeltjes uit de kringloop het geval is, moest hij nog wel even gerestyled worden. In deze blog laat ik je zien hoe ik dit oude kringloopkastje heb opgeknapt.

kastje opknappen

Materiaal en gereedschap restylen oud kastje

  • schuurpapier korrel 120
  • ronde kleine kwast
  • lakroller
  • witte grondverf op waterbasis
  • matte lak op waterbasis flexa k2.05.75

Stap 1. Reinigen

Maak oude meubeltjes van de kringloop eerst even schoon met een ontvetter. Je weet niet uit voor wat voor een huis ze komen en of ze goed schoongehouden zijn. Voor mijn moeder had ik ook een keer een kastje geschilderd zonder deze eerst goed te ontvetten. Hierdoor liet de verf op sommige plekken los en kwamen er bruine vlekken door de verf heen.

kastje styling accessoires

Stap 2. Schuren

Voor een goede hechting moet je een meubel eerst schuren. Ik schuurde mijn kastje met een fijn schuurpapier. Voor de kleine stukjes schuurde ik met de hand en voor de grotere stukken gebruikte ik een schuurapparaat. Na het schuren haalde ik er nog even een vochtige doek over om het stofvrij te maken.

Stap 3. Grondverf aanbrengen

Ik begon met het verven van een laag grondverf. Ik gebruikte hiervoor een kwast en roller. Breng de verf dun en licht aan en smeer het goed uit. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je druipers krijgt.

Stap 4. Opschuren

Tussen alle verflagen door schuur je de verf licht op, zodat de volgende laag verf weer goed hecht. Kijk wel eerst even op het blik verf of de verf genoeg tijd heeft gehad om te drogen en toe is aan de volgende laag.

Met schuren kun je ook eventuele oneffenheden nog even wegwerken. Ik had bijvoorbeeld een plekje waar ik de verf er dik op had gesmeerd. Kijk wel uit dat je de grondverf er niet af schuurt.

Stap 5. Aflakken

Het aflakken vind ik altijd erg leuk om te doen omdat je dan ziet wat het resultaat wordt. Je moet dit wel heel netjes doen. Dus breng de verf ook weer heel dun aan. Liever een paar lagen dan één hele dikke laag. En verf zoveel mogelijk één richting op met de houtnerf mee. Op mijn kastje was dat soms lastig omdat er allemaal ornamenten op de deurtjes zitten, maar ik heb het heel dun aangebracht en je ziet er niets meer van. Ik heb twee lagen lak aangebracht om de verf goed te laten dekken.

Bij het aflakken wisselde ik af met een kwast en met een roller. Op de grote stukken vind ik het altijd fijn om met een roller te werken. Dit gaat sneller en geeft een strakker resultaat.

Ideetje: behang of schilder de binnenkant van een open kast

Ik heb er zelf voor gekozen om de binnenkant niet te schilderen. Ik zie daar niet zo de meerwaarde van in omdat ons kastje altijd dicht is. Wanneer je een open kast hebt, bijvoorbeeld een buffetkast is het leuk om de binnenkant in een andere kleur te verven of te behangen met dubbelzijdige plakstrips. Om ervoor te zorgen dat het wel een geheel blijft zou ik dezelfde kleur kiezen als de buitenkant maar dan twee tinten lichter of donker. Ga je behangen, kies dan een behangetje waar de kleur van de verf in terug komt.

Stap 6. Styling kastje

De kast is geverfd en kan nu gestyled worden. Bij het stylen let ik op een aantal dingen. Zo let ik bijvoorbeeld op hoogtes, kleur en compositie. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel met tips voor het stylen met accessoires.

Ons wijnkastje is af en ik ben er erg blij mee. De kleur past ook mooi bij onze cirkel op de muur en de wand daartegenover. Door de kleur op verschillende plekken terug te laten komen in je kamer, wordt het meer één geheel.

wijnkastje kringloop opknappen

Voor- en na-foto’s

Ik word altijd weer erg blij om te zien hoe je een oud meubeltje een hele andere look kunt geven met een likje verf. Voor weinig geld en met een paar uurtjes schuren en verven creëer jij jouw meubelstuk dat helemaal past bij jouw inrichting.

Ik ben benieuwd of je door dit artikel genoeg inspiratie hebt gekregen en zin hebt om ook aan de slag te gaan met een meubeltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *