Voor een nieuw kamerscherm betaal je al gauw 150 tot 300 euro. Best een hoop geld vond ik. Ik ging op zoek naar een goedkoper alternatief. Ik kocht een tweedehands kamerscherm op marktplaats en knapte hem op. Wil jij ook een trendy kamerscherm én jezelf een hoop geld besparen? Ik vertel je de ins en outs hoe je een tweedehands kamerscherm transformeert naar een prachtige roomdivider.

Tips voor het kopen van een tweedehands kamerscherm
Het kamerscherm op de foto kocht ik op marktplaats voor 15 euro. Of je er nu één koopt op marktplaats of in een kringloopwinkel, zorg dat je een scherm koopt met een houten frame waartussen je de nieuwe stof kunt spannen.
Soms moet je even geduld hebben en duurt het even voordat er een leuk scherm voorbij komt. Maar dezelfde als hieronder op de foto zag ik laatst weer voorbij komen voor een 10’tje. Super cheap toch?

Gebruikte materialen en gereedschap voor de klus
Ga je een tweedehandse kamerscherm opknappen? Dan is het handig wanneer je onderstaand gereedschap en materiaal in huis hebt.
- jute stof of andere stof in de grootte van je kamerscherm
- schaar
- tangetje
- plamuurmes
- schuurpapier
- stanleymes met scherpe mesjes
- hamer
- elektrische tacker of handmatige tacker (met nietjes en spijkertjes)
Stof voor het kamerscherm
Eigenlijk wilde ik een kamerscherm met webbing maken, maar oh my gosh wat is dit spul duur, dus zocht ik een goedkoper alternatief. Bij Xenos zag ik een scherm met jute voorbijkomen. Toen wist ik het! Ik ga het met jute bekleden. Bij YES Fabrics Modestoffen kan je goedkoop en kwalitatief goede Jute bestellen. Ik was voor 15 euro klaar voor 4 meter stof.
Aan de slag
Verwijderen oude stof en nietjes
Ik heb het kamerscherm eerst vlak op de grond gelegd. Om de oude stof te verwijderen moeten alle sierlatjes eerst losgemaakt worden. Dit is een geduldig karweitje. Het zal niet overal even makkelijk los gaan. De stof zit meestal goed vastgelijmd en ook nog ‘ns vastgeniet.
Tips
- Wat kan helpen is om eerst met een stanleymes tussen het latje en het frame te snijden (zie eerste foto). Let wel op dat je dit doet op de oorspronkelijke naad. Daarna kun je met een brede plamuurmes proberen in de naad te komen door er zachtjes met een hamer op te tikken. Wanneer je er helemaal tussen zit kun je de latjes loswrikken. Doe dit heel voorzichtig zodat de latjes niet breken. Gebeurt dit toch? Don’t worry. Bij was dit ook het geval. Ik heb de latjes later weer gelijmd met houtlijm.
- Een andere tip is om de latjes te nummeren en het kamerscherm in het klein op papier na te tekenen met de nummers van de latjes erbij. Zo voorkom je dat je later niet meer weet waar welk latje hoort. De latjes verschillen soms van maat namelijk.
Op veel plekken zullen nog restanten nietjes in het hout zitten. Haal deze er met een tangetje of hamer uit. Zitten er nog ergens dikke lijmresten dan mag dat ook weggehaald worden.
Voorbereiding nieuwe stof
Leg de stof op het kamerscherm en knip alle vlakken eruit. Houd er rekening mee dat je een paar centimeter aan alle kanten over houdt.
Strakke jute
Iets wat je niet wilt is een roomdivider met gekreukelde stof. Jute is een taaie stof dus je kan er goed met de strijkijzer overheen. Door er eerste een beetje water op te spuiten met een spray en het dan te strijken blijven er hele strakke stukjes jute over.
>> Een kamerscherm kan goed van pas komen voor het maken van een goede indeling in je interieur. Wil je meer weten over hoe je de perfecte indeling maakt? Lees dan mijn artikel Tips voor een perfecte indeling.
Het bevestigen van de nieuwe stof
Het leuke klusje mag beginnen! Je gaat het kamerscherm nu bekleden met de nieuwe stof. Jeej!! Alle stoffen leg je op het scherm en je ze gaat één-voor-één vastnieten met nietjes (de spijkertjes gebruik je in de allerlaatste stap). Dat vastnieten kan soms best een zware klus zijn, vooral als je werkt met een handnieter. Je moet veel kracht zetten en als e dan 100 nietjes verder bent kan merk je dat je handen dat niet gewend zijn. Ik heb zelf voor een groot deel een elektrische tacker gebruikt.
Tips voor het spannen van de stof
Zorg dat de stof super strak gespannen is. Als de stof te los zit gaat hij hangen. Je begint door de stof op twee tegenover elkaar liggende punten vast te nieten. Het beste is om eerst in het midden van de bovenkant een nietje erin te schieten en dan onder. Werk daarna naar de zijkanten toe. Zorg dat je de stof steeds goed strak trekt. Schiet om de 2 cm er een nieuw nietje in.
Niet de stof ook altijd zo dicht mogelijk tegen de hoekjes aan zodat de jute stof goed in de hoekjes vast zit.
Verwijder het overtollige stof
Je ziet op de onderstaande foto dat er nog wat stof over is op alle vlakken. Al het overtollige stof mag weggehaald worden. Met een scherp stanleymes snij je zo dicht mogelijk tegen de rand met nietjes. Pas hier op dat je niet te dicht tegen de nietjes wegsnijdt. De nietjes moeten weg genoeg grip blijven houden in de stof.

Vastnieten van de latjes
Bijna klaar! Je kunt nu de latjes tegen de stof aan nieten. Ik gebruikte hiervoor de spijkertjes, dus niet de nietjes. Deze zijn minder opvallend. Niet hier niet te veel nietjes. Ik niette 2/3 nietjes per latje.

En dan? Dan is je prachtige roomdivider klaar! Wat een klus! Maar oh zo leuk en met een super mooi eindresultaat.
Nog even een voor- en na-foto om je het verschil te laten zien.
Ik hoop dat mijn artikel je heeft geïnspireerd en dat ik je heb laten zien dat je zelf ook zulke mooie dingen kunt maken en dat je daarmee een hoop geld kunt besparen. Heb je nog vragen of ga jij ook zo’n mooie klus oppakken? Laat het me dan weten via een reactie onder dit artikel.