DIY: een super cute vaasje van een oude gloeilamp

Heb je nog een oude gloeilamp liggen? Gooi ‘m dan niet weg, maar maak er een leuk vaasje van. In samenwerking met het tv-programma Eigen Huis & Tuin: Lekker leven liet ik de DIY zien hoe je een oude gloeilamp omtovert in een schattig vaasje.

Wat heb je nodig?

  • Oude gloeilamp (te verkrijgen bij de kringloopwinkel, een witte lamp mag ook)
  • Aardappelschilmesje
  • Tangetjes
  • Schroevendraaier
  • Lijmspray
  • Jute touw of ander touw
  • Aluminiumdraad (te koop bij de Action)
  • Schaar

Wat zijn de stappen?

Voorbereiding

Om te starten met deze leuk DIY, zette ik eerste een veiligheidsbril op. Er kan bij het stukmaken van het peertje glas vrij komen en omhoog springen. Ook adviseer ik je om aan de hand waarmee je het lampje vasthoudt een handschoen aan te doen. En wil je helemaal goed voorbereid zijn, leg dan nog een krant neer zodat al je rommel op de krant komt en alles achteraf weer snel aan kant is.

Losmaken van het ijzeren plaatje

Het ijzeren plaatje zit verzonken in het zwarte glas. Deze maakte ik eerst los met een tangetje. Als dit moeilijk gaat snij je rondom een randje erin. Daarna kan je het ijzeren plaatje lostrekken met een tangetje.

Zwart glas weghalen

Het zwarte om het ijzeren plaatje is van glas. Je hebt nu een klein gaatje. Via dat gaatje maakte ik het zwarte glas kapot en verwijderde ik de restanten glas. Daarna schudde ik het peertje tussendoor leeg.

Een witte gloeilamp kan ook

Heb je witte gloeilamp. Doe er dan 2 theelepels zout in en schud het lampje. De witte laag verdwijnt vanzelf.

Maak het peertje kaal

In het peertje zit nu nog een lichtbron. Deze zit vast aan het peertje. Ik maakte dit glas voorzichtig stuk met een schroevendraaier. Dit deed ik door een schroevendraaier erin te steken en voorzichtig één kant op te duwen zodat er een lichte druk komt om het glas en deze stuk springt. Let op, dat je niet te hard duwt en het peertje zelf niet kapot maakt. Haal eventuele restanten glas nog weg rondom en schud het lampje leeg. Nu kan je met een tangetje de lichtbron eruit proberen te halen. Als deze te groot is voor het gat, maak je de lichtbron binnenin kapot en kleiner met een tangetje. Zorg dat je het lampje leeg schud zodat er geen glasresten meer in zitten.

De bevestiging voor het ophangen van het vaasje

Je kunt het lampje op 2 manieren ophangen: met touw en aluminiumdraad. Ik vond het leuk om meerdere vaasjes te maken en af te wisselen met beide manieren.

Touw

Spuit eerst wat lijmspray op het schroefdraad.

Knip een een stuk touw af en wikkel deze om het schroefdraad, zodat je het schroefdraad van de oude gloeilamp niet meer ziet. Maak een strak knoopje aan het einde en knip 1 kant af. Aan de lange kant hang je het vaasje op.

Aluminiumdraad

Een andere leuke manier om het lampje op te hangen is aan aluminiumdraad. Boor daarvoor 2 gaatjes aan beide kanten in het schroefdraad. Om niet weg te glijden met je mesje plak je er eerst een stukje afplaktape op. Het schroefdraad is van zacht materiaal dus je kunt er makkelijk met de hand in boren.

Knip vervolgens een stukje aluminiumdraad af met een tangetje en buig de uiteindes om.

Steek de beide uiteindes in de gaatjes in het schroefdraad van de oude gloeilamp. Daarna maak je nog een touwtje vast aan het aluminiumdraad waar je het vaasje aan op kan hangen.

Decoreren en ophangen

Nu kan je de lampjes vullen met water. Doe de bloemetjes erin en hang ze op. Ik vond het extra leuk met verschillende bloemetjes per vaasje. Combineer bijvoorbeeld een roosje met een struikje.

Hoe hang je de lampjes op?

Wat een leuk idee is om de vaasjes aan een oude tak te hangen voor het raam. Ik had nog een tak liggen, gevonden door mijn zoontjes tijdens een boswandeling en heb deze dan ook gebruikt om de vaasjes aan op te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *